VM i Europa-jolle Arkösund, Norrkjöping er avsluttet

150 150 Marianne
  • 0

VM i Europa-jolle Arkösund, Norrkjöping er avsluttet

Verdensmesterskapet i e-jolle ble arrangert av Norrkjöping Segelselskap i Arkösund ca 2 timer syd for Stockholm i perioden 25.-31. juli.
Magnus Andersen deltok sammen med 7 gutter og 6 jenter fra Norge og ble 39 av 92 deltakere.

Magnus Andersen deltok i VM i Arkösund, Norrköping 24.-31. juli.
Norgescupen på Steilene i juni var det siste av i alt fire uttak til mesterskap for E-jollene. Magnus kvalifiserte blant de seks guttene som får representere Norge under mesterskapet. Her kan du følge daglige rapporter fra seilingene som starter 25. juli.

Oppdatert resultatliste finner du her >>>

Dag 7 – lørdag 1. august: I dag blåste det mindre, startet med 9 m/s som avtok og var rundt 6 m/s ved 15-tiden. Arrangøren hadde på trenermøtet sagt at de ønsket å få gjennomført tre seilaser og det klarte de. Magnus startet desverre med en black flag i første seilas og dette var en dårlig start på dagen som tilbudte gode seilforhold. I andre seilasen fikk han en 41 plass og følte selv at han hadde mer å gi da den siste seilasen ble satt igang. Desverre var det nok en gang vanskelig å komme ut i starten og det er så tett rundt kryssmerket at du har titallsbåter foran deg ved å tape sekunder i starten. Han fikk en 49 plass og endte totalt på 39. På forhånd ville han vært fornøyd med denne plasseringen, sier han selv, men slik konkurransen utviklet seg ble det mye stang ut og han sier selv at en plass blant de 20 hadde vært innen rekkevidde med mer stang inn.

Mesterskapet har gitt mye erfaring og dette vil komme godt med når ferden nå går videre til Junior EM i Århus. Seiling starter 6. august. Magnus reiser med gode seilkompiser; Jon Aksel Mortensen fra Arendal, Martin Frigstad Pedersen fra Christianssands og Oscar Widestam fra Brevik, fullt lass på henger med Oscar sin bil reiser til neste mesterskap.

Dag 6 – fredag 30. juli: Forholdene i dag ble som forhåndsannonsert. Det blåste kjetting. 14 m/s fra syd og mye sjø gjorde at det var stor spenning knyttet til hvordan dagen ville forløpe seg i forhold til seilere og utstyr. De norske behersket dette rimelig godt, stor var imidlertid fortvilelsen fra følgebåtene da tre norske gutter kullseilte med to sekunders mellomrom på lensen. Det ble gjennomført to seilaser og det var mye action rundt merker og på lenseleggene. Mange kullseilinger og utstyr som fikk kjørt seg. Allikvel når vi oppsummerte var det ikke store skader på utstyret for det norske laget. Kristian Hammarstrøm fra Drøbakssund sf hadde dagen i dag – førsteplass i den første seilasen og black flag i den andre og ligger nå 6 på resultatlisten. Magnus jobbet som helt og fikk en 28 og 41 plass som dagens plasseringer og ligger nå 34 før den siste dagen i VM.

Dag 5 – torsdag 29. juli: I dag våknet vi til regnbyger og lavt skydekke. Arrangørene utsatte starten en tid på land, men ved 11-tiden ble vi sendt på vannet. Det viste seg at i dag var det Magnus sin dag. Han fikk en god start, rundet som nr 4 på toppmerket og lå som nr 2 på lensen da arrangøren valgte å avbryte seilasen pga dårlig sikt og det kunne være fare for sikkerheten til seilerne. Flere av de norske guttene lå blant de 20 beste så det var ekstra surt at akkurat denne ble avlyst. Jentene fikk derimot gjennomført en seilas denne dagen. I morgen er det meldt 14 m/s og sol så forholden byr på ekstrem variasjon for seilerne og arrangører.

Dag 4 – onsdag 28. juli: Onsdagen var mesterskapets hviledag. Seilerne har brukt dagen til å gjøre noe annet enn å være på vannet. Alt i fra soving, shopping, dyreparkbesøk og gocart er aktiviteter som forhåpengligvis bidrar til å samle overskudd til de siste tre dagene av mesterskapet.

Dag 3 – tirsdag 27. juli: Sol, vind og rolig sjø ga gode seilforhold og bidro til at to fine regattaer ble gjennomført i dag. Magnus fikk en 29 og 30 plass og klatret en plass opp på resultatlisten og ligger nå på 31 plass.
Det deles stadig ut gule flagg og på siste lensen i dag var deg Jon Aksel fra Arendal og Magnus som fikk sitt første gule flagg.

Dag 2 – mandag 26. juli: I dag blåste vinden 6-7 m/s fra syd-sydvest og det var mye gammel sjø, men flotte seilforhold. Arrangørene fikk startet omtrent som planlagt og seilerne var mer disiplinerte enn dagen før selvom det også ble delt ut noen black flags. De norske seilerne hadde ikke helt dagen, tiltross for noen lysglimt innimellom med Karianne Vonn Jårvik med en 4. pl og Oscar Widestam med en 3 pl som beste plasseringer. Magnus sliter fortsatt med startene, det er veldig mange gode seilere her så det er vanskelig å komme ut. Men han fikk en 11 plass i første race og en 34 plass andre tiltross for at han rundet ca 70 på første kryssmerke så det er store muligheter for å seile seg oppover når man tar riktige taktiske valg underveis.
Supportergjengen koser seg og nyter den svenske skjærgården…

Dag 1-søndag 25. juli: Mye vind som står fra nord vest om morgenen, men denne er meldt at skal dreie 180 grader i løpet av dagen.
Arrangøren gjør helt rett i å utsette på land og det blir sjøsetting
ca. 12.15. Det er langt å seile ut til baneområdet mellom 1000-vis av
holmer og skjær i fantastisk flott skjærgård. Etter lengre tids
venting på at vinden skal sette seg fra sør øst er det forståelig nok
vanskelig for arrangør å få dreggfeste for ni bøyer, en startbåt og en målbåt i tre meter høy sjø som kom fra mange hold. Seilerne bidro ytterligere med å drøye ved å få generelle tilbakekallinger både for gutte- og jentestarten. Ca. kl. 16.30 var vi i gang med begge klasser og i flotte surfeforhold. Magnus hadde problemer i starten i begge race i dag og kom altfor dårlig ut, med kick som røyk i første seilas ble det ikke særlig bedre. Farten er derimot god og han seilte seg opp til midt i haugen i begge seilaser. 40. plass sammenlagt er greit etter mye trøbbel og han er sugen på revansje i de neste dagene.
Ellers kan vi melde om at beste jente Annette Kleppestød fra Svelvik
Sf ligger på 4 plass og Kristian Hammarstrøm fra Drøbakssund Sf på 5.
plass etter første dagen.

De 13 seilerne som representerer Norge bor sammen på ”farmen” sammen
med trenerne Jacob Haug og Jo Åsvang. Fredelige forhold kun med kuer
og høyballer som nærmeste naboer.

FORFATTER

Marianne

Alle innlegg av: Marianne