Stemningsrapport fra en Hummerseilas

150 150 Rune Wallner
  • 0

Stemningsrapport fra en Hummerseilas

Rederiet WASABI har vært på seiltur senhøstes, 21-24 oktober. Målet var satt opp klart på forhånd, vi skulle til Koster for å se til hummeren. Vi la ut fra Steilene en kjølig torsdagskveld. I lett motvind ble det motortur sydover med Eber’n putrene livlig under dekk. Turen var planlagt til en helg med fullmåne, men skyene lurte oss for det fine lyset. Litt syd for Filtvedt fikk vi flott snævær, men sikten ble ikke noe særlig i mørket. Horten ble valgt som kveldens destinasjon. Det er enkelt å komme inn der i mørket. Vi fikk hele gjestebrygga for oss selv, med strøm og det hele. Fredag morgen var det tidlig purring. Is på brygga og rim på båten. Det sto en fin nordavind, og det var sol!

Vi fikk raskt opp spinnakeren og kursen ble satt mot Sverige. Vinden spisset etterhvert, så spinnakeren måtte ned. Fokkeslør for styrbord halser i 8-9 knop er heller ikke å forakte. Solen varmet godt etterhvert. Kursen ble satt i den kjente løypa forbi Tisler og ned mot Kløvningarna Fyr. Vi gikk inn sundet mellom Saltholmen og Nord-Koster. En varde viser oss sundet på lang avstand.

Vi så det lå noen få båter ved brygge på Nord-Koster, men vi hadde bestemt oss for Ekenäs. Kl. 15.30 lå vi ferdig fortøyd ved brygga som eneste båt. Ankerdram i solen! Det var tid for en tur på øya. Enkelte steder lå det snø etter nattens snøfall. Nesten ingen mennesker å se, bare noen fastboende. Og noen sauer. Middag denne kvelden ble inntatt på Hotel Ekenäs. Restauranten var relativt tynt bestatt, det var ikke noe problem å få bord. Restauranten er hyggelig med en stor peis midt i lokalet. Vi fikk en kulinarisk opplevelse vi ikke hadde regnet med! Østers ( fra Sverige og Danmark), hummersuppe, kokt hummer og mye annet godt fulgt av utsøkt drikke. Vi valgte den anbefalte menyen. Det var et godt valg, synes vi. Terningkast 6!

Etter en bedre frokost lørdag var det tid for å sette kursen nordover. Etter bare noen minutters motorkjøring falt båtfarten med et par knop. Merkelig? Ikke noe galt med båt eller motor, bare dårlig fart. Siden vi har T-kjøl regnet vi med at vi hadde fått noe på kroken, så bakking med god fart ble prøvd. Til ingen nytte. Vi hang fortsatt fast i vannet. Det var bare å gå til nærmeste brygge på Nord-Koster. Henning tok dykkermasken på og dyppet hodet under ved hekken. Årsaken til dårlig fart var klar: Hummerteine på slep! Vi hadde klart å binde fast enden av teinetauet til T-kjølen. Sikkert dobbelt halvstikk med sikring. Etter et presisjonskast med en liten dregg fikk vi opp teina.

Det var det 2 hummer i teina, den ene litt svimmel etter å ha kjørt karusell etter båten. Vi hadde opplagt et valg mellom å bade eller ringe til redningsskøyta “Horn Flyer” stasjonert i Skjærhalden. Valget var lett:

Skippern på redningsskøyta var ikke vond å be, og ikke lenge etter kom “Horn Flyer” skuffende inn sundet. Snart var dykkeren i vannet, og vi var fri for slepet. Medlemskapet i NSSR betalte seg i år. Og hummeren? Begge var fulle av rogn, så de ble satt ut igjen (helt sant!). Teina viste seg å tilhøre en norsk fisker på Hvaler. Han hadde avgjort ikke lagt teina midt i leden i Kostersundet. Han trodde noen hadde rappet den i Norge og dumpet den i Sverige. “Horn Flyer” tok med teina tilbake til Norge, dermed kunne fiskeren få den igjen. Da var det bare å sette kursen mot Norge på nytt. Denne gang med skarp hummerutkikk på begge sider av båten! Vinden hadde dreid mot øst fra i går, så vi fikk fortsatt styrbord halser. Først litt slør, deretter klosshalt. 4-6 m/s ga oss fin fart oppover. Noe kjølig siden solen ikke ville fram. Boblejakke utenpå seiltøy ble en slager igjen! Vi sto akkurat opp Rauerfjorden. Ved Engelsviken var vi klar for landligge. Det var ledig plass ved gjestebrygge til Brd. Skogens fiskebutikk/restaurant. På søndag var det hissig nordavind. Yanmar’n ble benyttet, og det var fortsatt behov for skarp hummerutkikk. Lurt å holde seg på dypt vann på dypt vann hvis mulig i hummersesongen.

Hummerseilasen blir en tradisjon i Nesodden Seilforening
Vi synes denne høstturen var en flott opplevelse på alle måter. Derfor har vi allerede bestemt at dette blir en tradisjon hvert år. Første helg i oktober med fullmåne. I 2011 starter turen 13.oktober kl 17.00. Og vi håper det blir mange Nesodden båter med. Sett av datoen allerede nå. Hvorfor avslutte seilsesongen i september? Det er god plass i alle havner i oktober. Med varme klær og varme i båten er oktober perfekt for en 3 dagers hummerseilas. Husk medlemskap i NSSR!

Hilsen oss i rederiet WASABI
Berit
Inger
Henning
Stein

FORFATTER

Rune Wallner

Alle innlegg av: Rune Wallner