Reisebrev fra Opti A Cup, Sønderborg 24.-25.9

150 150 Alf Magne
  • 0

Som et ledd i å holde formen i gang mot VM i Napier, New Zealand 1. januar 2012 tok Henrik Andersen, Magnus Vold Gran (Svelvik) og undertegnede turen til Sønderborg og Apti A Cup helgen 24.-25. september. Dette er en regatta som ble avholdt for første gang i 1971. I sine glansdager var det opp mot 350 Optimistjoller som stilte til start. I fjor stilte ca. 100 joller mens det i år dessverre var en ytterligere tilbakegang i antall deltagere.

Likevel var nivået veldig høyt i og med at hele det polske VM laget stilte til start sammen med VM seilere fra Tyskland. Henrik seilte godt og reiste hjem med 3. plass i bagasjen.

Sønderborg seilklubb stilte med sine beste mannskap og det er ting vi som arrangøren kan lære av danskenes gjestfrihet, her nevnes, tilbud om å kjøpe frokost og smøring av egen lunsjpakke, sjenerøst premiebord og ikke minst egen premie til den som har utvist best sportsånd i løpet av regattaen. Lørdag ble det seilt i greie forhold om morgenen med stabil sønnavind, imidlertid trakk det inn mørke skyer fra Tyskland som trakk til seg all vind slik at det opplevdes som et vakuum. Etter målgang hvor Henrik klarte en god tredje plass ble det venting på sjøen, seilerne ble bedre kjent med hverandre (danske piger?) ombord i danskenes trener RIB og undertegnede kunne unne seg en liten blund på det rolige Fynshav. Vi dro inn i bleike ved firetiden, pizza med etterfølgende kino med norske Hodejegerne ble en bra avslutning for en liten og trøtt norsk delegasjon.

Søndag startet vi igjen friske og opplagte med god dansk morgenmat på seilklubben før starten klokken 10.00. Vinden var dreid mot øst og strømmen trakk stridt fra samme retning. Første krysslegg ble vanskelig for Henrik som tenkte at babord (mot land) ville være bra for å få mindre motstrøm. Imidlertid viste det seg at det på første krysslegg ble veldig vanskelig å komme langt nok inn for å få mindre motstrøm og med vind som vred litt mot høyre ble det en tung første kryss og 14. plass på første merke. Som ikke det var nok var det ganske store trykkforskjeller på banen slik at det ble veldig langt strekk i feltet. Etter slør og lens ble andre krysslegg unnagjort på ytterloopen nærmere land. Henrik og Magnus har begge god seilforståelse og anta et håp når de så at seilerne foran enten valgte å gå styrbord eller på midten også på andre kryss. De norske seilerne dro seg imidlertid inn mot de langrunne sandynene på babord side, og overslo merket før de slapp seg ut i strømmen hvor de distanserte alle de andre seilerne som slet i motstrøm for å runde som nr. 1 og 2 på andre kryssmerke. Utrolig morsomt å se så god seiling som eneste norske supporter! Etter hvert økte vinden på og strømmen ble mindre og mindre gjeldene, vi hadde avslutningsvis tre flotte seilaser og endte opp med totalt fem. Henrik stakk av med tredjeplassen overall etter VM seilerne Marcin Urbansi (POL) og Gwendal Lamay (GER). Hjemme var vi mandag morgen kl 04:15 og opp på skole og jobb måtte vi… Begge seilerne likte dette arrangementet veldig godt og anbefaler alle norske som har lyst å ta turen neste år.

Alle resultater fra Opti A Cup sees her

Allerede førstkommende helg blir det enda tøffere konkurranse i ”Den Olympiska regattaen” i Stockholm, her er det påmeldt 150 Optimister og foruten svensker er det forventet tøff konkurranse fra russere og finner.

FORFATTER

Alf Magne

Alle innlegg av: Alf Magne