Nostalgiske tilbakeblikk

150 150 Rune Wallner

Nostalgiske tilbakeblikk

Tekst og bilde Inger Bucher. Topperbilde: http://www.itcaworld.org/thetopper.asp

Tenke seg til, hva som dukker frem fra glemselen på de mest uventede steder!
Familien Bucher hadde påsken 2011 sammen med en rekke andre seilfamilier, (deriblant Osborgs og Andersens fra Nesodden seilforening), tatt turen til det store utland. Nærmere bestemt Italia og enda nærmere bestemt Gardasjøen, hvor familiens E-jolleseiler skulle både konkurrere og få litt kvalitetstrening, mens mor og far og lillebror nøt det gode liv under oliventrærne.

Som tenkt så gjort. Og når man er ved en vakker innsjø som Garda, får man jo sørge for å cruise litt rundt, og sjekke småbyene i nærheten. I Malcesine, som ligger 12-15 km fra Torbole, hvor E-jolleseilerne hadde sin base, ble vi tipset om en usedvanlig bra seilutstyrsbutikk. Og jammen var den velutstyrt med klær og blokker, sjakler og tauverk, solbriller og hansker, hjul til båttraller, og sjarmerende personale. Handlekurven var lett å fylle, og så stod vi der i kø da. For det var flere som likte seg i denne sjappa. Og hva fanger mitt øye. Over alt seilbrett-stæsjet. Jo der stod en gigantisk granittblokk med et VIKINGEskip i sølv. Vakkert inngravert med teksten: Overall Perpetual Prize Topper World Championship.

Donated by NESODDEN Topper team. Oslo. Norway.

Og jeg husket tilbake,  HELT til tidlig 80-tall. Og en flotilje med norske Topperseilere, som håpefullt reiste avsted over den lille dammen til Torquay i England. For å seile VM. (Siden jeg ikke var mer enn 12 år den gang, og bare stilte som lillesøster husker jeg mest av det kulturelle porgrammet, som innebar både Per Sjuspring som folkedans utført av seilere og støtteapparat, og Per Spelmann sunget av ustemt seilerkor, med Veslemøy (13) som stilte i bunad og spilte fiolin så fint hun bare kunne).

Og Trygve Bernhardsen. Det må ha vært Trygve som helt sikkert må ha overskredet alle budsjetter, og sikkert fikk kjeft for det i datidens styre, men som klinte til med en premie som er så flott og solid at den lever den dag i dag,  30 år senere!

Jeg måtte selvsagt MEGET stolt fortelle at NESODDEN TOPPER TEAM var jo på en måte meg, og jeg lurte på hva i alle dager premien gjorde her i denne flotte seilsjappa i den vakre landsbyen Malcesine. Og svaret var; VM for Topper ble i 2010 holdt i Malcesine og i denne byen bor det en rasende god laserseiler, nemlig  Michele Benamati. Og med en SÅ flott overallpremie i Topper World Championship, så er det klart han stiller i VM for å kapre dette smykket slik at det kan pryde utstillingen i den beste seilbutikken langs Gardas kyst.

For spesielt interesserte kan man henvise til http://www.itcaworld.org/ som viser at det fortsatt er liv i Topperklassen, og at det i år faktisk har vært arrangert SOVEREIGN SKI TOPPER WORLD CHAMPIONSHIP.
Litt moro å tenke på, når vi vet at de første “Ski Topper” i historien fant sted på  Norefjell i kombinasjon med seiling fra Steilene,  med seilere fra Finland, England Tyskland og Sverige innkvartert i en litt sliten arbeiderbolig, hvor malingen flasset fra både tak og vegger, også kalt “Storegården”.

Nostaligsk Topperhilsen

Inger

FORFATTER

Rune Wallner

Alle innlegg av: Rune Wallner