Følg Henrik under VM Optimist i New Zealand

150 150 Marianne
  • 0

Seilingen under VM i Optimist foregår fra 1.-9. Januar og Henrik Andersen er på plass for å representere Norge og Nesodden SF. Det deltar totalt 210 seilere fra 48 nasjoner i VM Optimist.

All informasjon blir oppdatert på det norske VM lagets egen blogg: http://teamnorwayvmoptimist2011.blogg.no/

9.januar:

Venting på land også i dag skyet om morningen men lettere utover dagen. Seilerne dro på sjøen ved tolvtiden og arrangøren håper på to race, det ville være bra i alle fall å få ett slik at vi har 12 tilsammen og alle da kan stryke de to dårligste seilasene sine. Henrik er i første start og ligger topp ti på siste kryss mot mål. Arrangøren velger da å kansellere hele seilasen pga. mange vindskift – de mener det ikke er fair forhold. Kjedelig men ikke noe seilerne kan gjøre med dette. Etterhvert kommer vi i gang med en ny start, slik det ser ut nå kan det maks bli en seilas i dag, da det ikke blir varselsignal etter kl. 15.00. Det er mye strøm i Hawks Bay i dag fordi det regnet mye i går slik at det renner godt fra land. Det viser seg dessverre at strømmen blir for sterk slik at seilerne ikke rekker makstiden på 30 minutter til første merke. Derfor blir også denne annulert og arrangørene rekker ikke fler starter før kl 15. Utrolig kjedelig vi står igjen med kun 11 seilaser av schedule på 15. Henrik ender da på 130. plass i VM og er ikke helt fornøyd med plasseringen. Mange nyttige erfaringer dog og nå blir det pause før E-jolla venter i mars måned.

8. Januar:

Skikkelig norskt møkkavær i dag, liten kuling og regn fra åpen himmel – vi var jo varslet på forhånd at klimaet her nede er som god norsk sommer… De norske seilerne var klare for røft vær, men arrangøren holdt oss på land til ca. kl. 14 fordi det var dårlig sikt. Når seilingen endelig kom i gang var vinden falt til rundt 10 m/s og falt mer og mer utover ettermiddagen. Det ble likevel nok vind til at det kunne gjennomføres tre seilaser i dag i greie forhold, men mye skift og trykkforskjeller også i dag. Henrik har dessverre ikke klart å komme inn i det gode sporet fra før lagseilingen og det ble resultater på det jevne. I morgen er det siste gang han får konkurrere i Optimist, de neste årene blir han å finne i E-jolle.

7. Januar:

Skyet og ganske varmt med relativt høy luftfuktigheten. Ikke mye vind som slipper gjennom i denne luften, ca. 5-6 knop men lite trykk i vinden. Klokken nærmer seg 15 og seilerne er ute på banen for andre gang i dag uten at det har vært avviklet en eneste start til nå.

Det ble arrangert to seilaser på slutten av dagen i dag i laber bris med skiftende retning og tildels store trykkforskjeller. Dessverre gikk det dårlig for Henrik med black flag i første og 69. plass i andre. Skuffet seiler til land og det er litt jobb å resette og komme tilbake i et godt spor igjen.

6. Januar:

Hviledag med sol og flott seabreeze, Magnus og Alf Magne ute å seiler Phase 2, lokal to-manns Laser. Morsomt men synd ikke det er vm seilaser i disse flotte forholdene. Henrik velger å slappe av i bassenget og shopping i Napier.

5. Januar:

Siste dag av lag-vm står på programmet og vi står opp til vm’s varmeste dag hittil med flott bris rundt 10 knop -perfekt dag for lag-seiling! Alle seilerne er opplagte og godt forberedt på første flight som går mot Peru. Vi har 7.start og har derfor god tid til å sondere bane og forhold. Når det er klart for vår start kommer det med en gang frem at Peru har en taktikk om å sette en seiler på hver av våre seilere for å gjerne påføre oss straff. Starten går og det blir et overtak for våre konkurrenter oppover første kryss. Ved kryssmerket er det imidlertid full samling igjen og vi er i føringen på lensen før de siste to merkene. Men Peru er veldig gode taktisk og tar ut ett par av våre seilere og påfører oss også straff. På kryssen mot mål blir det derfor vanskelig for oss og vi taper dessverre 13-23 mot de som senere vinner sølv i lag-vm. Det betyr at vi møter Danmark i neste flight og fra nå er det cup – vinn eller forsvinn. Vi får en tett kamp mot Danmark opp første kryss, men de får de to første båtene rundt kryssmerket. Disse holder stand på sløren men tabber seg ut og seiler mot feil merke nedover lensen. Vi kommer dermed foran med to av våre båter og er på offensiven. Dette holder vi lett på siste slørelegg og tar fatt på den siste vanskelige kryssen. Danmark på tredje og fjerde plass velger da å slippe seg ned for å angripe våre to siste seilere. Vi velger da å kalle ned våre to lederbåter for å komme til unnsetning. Dette viser seg dessverre fatalt da vi ikke er taktisk gode nok til å holde Danmark bak slik at vi taper flighten og blir slått ut av lag-vm.

 

Dette var synd men seilerne har overprestert og får ta med seg lærdommen i sin videre seilkarriere. Nå blir det godt med en dags pause før vi fortsetter med individuelt vm lørdag.

 

 

Medaljevinnere i lag-vm: Gull, Singapore, Sølv, Peru og Bronse, Thailand.

4. januar:

Norge er ranket 21 av de 40 landene som stiller til lag-vm. Første flight vi har er mot Sør Afrika som er ranket 29. Det norske laget seiler taktisk godt og viser god båtfart og vinner hele 10-26, ikke mulig å vinne med bedre sifre og selvtilliten er god før møte mot Brasil (ranket 4). Mot brassene blir det tett men det er vanskelig å hente inn de to konkurrentene som tar ledelsen og vi taper dessverre denne flighten med sifrene 20-16. Neste vi møter er India og her blir det tett og sifrene ender 18-18, men siden India har første båt over mål er regelen at vi seirer. Dette gjør at vi er opp mot Australia i dagens siste for å avgjøre om vi går til 16.delsfinale. AUS har seilt godt hele dagen med tapte knepent mot USA og vi karakteriseres nok som underdogs av de fleste. Gjennom seilingen er det jevnt hele tiden og mye jobb og taktiske disposisjoner. Vi har trent en del lagseiling på forhånd og får betalt gjennom kloke valg mot slutten av sistebkrysslegg. Norge stikker dermed av med seier 16-20 og selveste Australia er slått ut. Vårt lag er selvsagt godt fornøyd med dagen når vi nå er videre og møter Peru (fjorårets bronsemedaljør) i første flight i morgen har vi ingenting å tape. Vi har seilt mot 4 lag og alle fra forskjellig kontinent, det viser vel at vi er med i VM?

3.januar:

Lite vind igjen dessverre, mange har på forhånd snakket om at det er forventet mye vind i Hawks Bay, men vi har på forhånd hørt fa lokale folk hos North Sails at det er mer å forvente at det blir variable forhold, noe som det da ser ut til å bli her nede. Henrik har sin siste regatta i Optimisten før han faller for aldersgrensen og tilhører således den gruppen seilere som ønsker vindhastighet over gjennomsnittet. likevel viser han at det er fullt mulig å seile fort også i lite vind for seilere godt over 50 kg, ikke bare godt går det men han slår til med en fantastisk 3. plass i dagens første seilas! Etter en del venting viser det seg dessverre umulig å avvikle fler seilaser i dag slik at seilerne etterhvert blir tauet til land. Status etter tre dager er da en foreløpig 81. plass av de 210 seilerne, noe Henrik er fornøyd med 🙂

Individuelt VM tar nå tre dagers pauser, da de to neste dagene skal brukes til lag-vm og fredag er hviledag (trengs).

 

2.januar:

Før dagen i dag endret arrangøren seilingsbestemmelsene slik at det kunne avvikles fire seilaser i løpet av dagen for å kunne komme ajour med programmet. Dette viste seg å være helt korrekt, det ble totalt fire seilaser for hver av de seks gruppene. Det var vind opp mot 20 knop en periode men trykket i vinden er noe lavere her enn hva vi opplever hjemme slik at våre seilere opplevere det mer som ca. 17 knops vind. Henrik sliter litt med startene men seiler seg oppover på listene i hver enkelt seilas, men å ta igjen det tapte blir selvsagt vanskelig mot verdens beste optimistjolleseilere. Det blir ca. 40.plass i hvert av de første tre første racene. I det fjerde og siste for dagen løsner det imidlertid og Henrik slår til med en 14. plass!

1. nyttårsdag:

Regn i dag også og lite vind dessverre. Noen timer venting med AP på land gjorde nok at flere seilere begynte å bli litt utålmodige etter å komme i gang med seilingen. På ettermiddagen gikk endelig AP ned og alle gruppene (6) fikk en seilas hver. Henrik fikk en litt treg start og rundet 1. kryss merke ned mot 50. plass, Etter god seiling på slutten klarte han å seile seg opp til en 29. plass i sin første og til nå eneste VM-seilas. I morgen blir det å fokusere på bedre start og ta med seg den gode følelsen etter opphentingen Nyttårsaften:

Etter så og si prikkfri innmåling i går gikk vi til practice race i dag, dette fremstår i første rekke som en gjennomkjøring for arrangørene. Det norske laget stilte til start for å se an lengde på startlinje, bane etc. Dagen bød på regn og lite vind så seilasen ble avbrutt allerede før første kryssmerke.

På kvelden var det offisiell åpning med innmarsj og velkomst fra Maroiene i Napier. Taler fra diverse høytidligheter fullendte en hyggelig åpning. I seng 21.30 og ingen nyttårsraketter for seilerne i år…

· Marianne

Arrangørens hjemmesider: http://www.optiworldsnz.org.nz/
FORFATTER

Marianne

Alle innlegg av: Marianne